R. KALIŇÁK: Najväčším šokom bol stav účtu sociálneho zabezpečenia

15.07.2012 Bratislava

Bratislava 15. júla (TASR) - Najväčší šok po návrate na ministerstvo vnútra zažil jeho šéf Robert Kaliňák (Smer-SD), keď videl, v akom stave je osobitný účet sociálneho zabezpečenia. TASR povedal, že ešte v roku 2010 bolo na tomto účte viac ako 40 miliónov eur. "Keď som sa v apríli 2012 vrátil, teda len po 21 mesiacoch, našiel som ho v troskách - v deficite takmer 18 miliónov eur," povedal 100 dní po návrate na ministerské kreslo Kaliňák.

Osobitný účet sociálneho zabezpečenia zaťažil najmä v rokoch 2010 a 2011 odchod približne 2700 policajtov do civilu, ktorí mali nárok na čerpanie peňazí z fondu. Stabilizáciu systému pre policajtov aj vojakov by mala podľa Kaliňáka priniesť plánovaná reforma systému.

V tomto volebnom období čaká políciu reforma elitných útvarov, ktoré slúžia na vyšetrovanie organizovaného zločinu a korupcie. "Na strane druhej chceme vytvoriť špecializovaný útvar na odhaľovanie hospodárskej kriminality s dôrazom na daňové úniky, najmä DPH," povedal minister. Veľká pozornosť by sa však mala venovať aj znižovaniu dennej kriminality.

V civilnej oblasti Kaliňák naplánoval šesť zásadných reforiem. Okrem reformy verejnej správy, o ktorej chce bližšie informovať koncom júla, by sa mala riešiť aj rómska problematika. "V tejto otázke chceme priniesť spolu so splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity zásadný obrat," sľubuje. Obce podľa neho nie sú schopné riešiť túto problematiku samé, preto musí zasiahnuť štát. "Nebude možné čerpať rôzne dávky či dotácie, a pritom nerešpektovať pravidlá toho, kto tieto dávky a dotácie poskytuje," načrtol minister. Konkrétne plány by mal predstaviť najneskôr na jeseň.

Bezprecedentná transparentnosť a zároveň efektivita má byť výsledkom zmien v oblasti obstarávania. Minister sľubuje zásadnú zmenu zákona o verejnom obstarávaní a zároveň jeho centralizáciu. "Návrh zákona je už v odbornom pripomienkovaní a v druhej polovici júla by sme radi začali verejnú diskusiu o podobe návrhu tohto zákona, a to v spolupráci s obstarávateľmi, dodávateľmi, tretím sektorom a odbornou verejnosťou," povedal Kaliňák.

Štvrtou reformou podľa neho bude centrálna správa nehnuteľností štátu. "Od tejto zmeny si sľubujeme významné úspory, nakoľko už dnes vieme, že štát spravuje niekoľko stotisíc štvorcových metrov prebytočných administratívnych priestorov, no na strane druhej si v niektorých lokalitách priestory prenajíma od tretích osôb," vysvetlil minister.

Poslednou, šiestou reformou je podľa neho usporiadanie všetkých liečebných a rekreačných zariadení štátu do jedného systémového celku, aby mohol popri svojich zákonných úlohách plniť aj možnosti sociálnych pobytov pre mladé rodiny a dôchodcov, ktorí si normálnu dovolenku nemôžu dovoliť.
 

Vyberte región